Αληθινό ή Fake;

Χιλιάδες παρατημένα ηλεκτρικά σκούτερ βιντεοσκοπήθηκαν και φωτογραφήθηκαν σε χωματερή της Κίνας. Αλήθεια ή ψέματα;

Κατ’ αρχάς, δεν είναι σίγουρο ότι οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στην Κίνα, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε αλλού.

Πριν από λίγους μήνες ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter έκανε τον ανάλογο “θόρυβο” στο διαδίκτυο, αφού πολύ σύντομα προβλήθηκε περισσότερες από 200.000 φορές!

犀利士
ight=”150″ />

Στο διάσημο επίμαχο tweet, ένα βίντεο δείχνει ένα λεγόμενο «νεκροταφείο ηλεκτρικών σκούτερ», τα τελευταία να έχουν εγκαταλειφθεί εκεί, επειδή έχουν φθαρεί οι μπαταρίες τους.

Το άτομο πίσω από την ανάρτηση εξηγεί επίσης ότι η καταστροφή τους θα ήταν επικίνδυνη και θα κόστιζε πολύ… Αλλά πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο;

Είναι πραγματικά άχρηστο ένα ηλεκτρικό σκούτερ του οποίου η μπαταρία έχει “τελειώσει”;

Ως συνήθως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και καλά ενημερωμένοι πριν υποκύψουμε κατευθείαν σε ψευδείς πληροφορίες και fake news, όπως θα μπορούσε να συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.

Εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη κάνουν πλέον την εμφάνισή τους. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το «νεκροταφείο» αυτό όντως βρίσκεται στην Κίνα, το καταλαβαίνεις εξάλλου κι από την τάξη που υπάρχει στη στοίχιση των σκούτερ.

Η εταιρία πίσω από τις εικόνες εμπορεύεται τα σκούτερ που εμφανίζονται στο βίντεο.

Η εταιρία εξήγησε πως είχε στοιβάξει τα ηλεκτρικά σκούτερ εκεί, λόγω των περιορισμών των κινεζικών αρχών και τους νόμους απόσυρσής τους, με στόχο την προσωρινή αποθήκευσή τους μέχρι να τα πουληθούν.

Η Κίνα ρυθμίζει τον αριθμό των μηχανοκίνητων δίτροχων που κυκλοφορούν στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό τους, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κατεστραμμένα σκούτερ, αλλά για οχήματα που περιμένουν να τεθούν σε κυκλοφορία.

Έχετε υπόψη πως στην Ευρώπη η ανακύκλωση των ηλεκτρικών σκούτερ ή ποδηλάτων ή πατινιών καθώς και των μπαταριών τους ελέγχεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα για την Ελλάδα το πώς και που γίνεται η ανακύκλωση είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα και πολύ φοβόμαστε πως μια τέτοια αντίστοιχη εικόνα εγκατάλειψης (όχι, βεβαίως αυτού του θηριώδους μεγέθους) ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαμε να τη δούμε και στα μέρη μας κάποια στιγμή.