Θα πληρώνουν και τα δίτροχα τη στάθμευση στο Παρίσι!

Οργή μεγάλη βράζει στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι, στους κύκλους των αναβατών σκούτερ και μοτοσυκλετών για το άδικο μέτρο που χρεώνει αδρά τη στάθμευση των δικύκλων

Η στάθμευση σκούτερ και μοτοσυκλετών, που ήταν μέχρι τώρα δωρεάν στην Πόλη του Φωτός, χρεώνεται πλέον με 37,50 € την ημέρα, μέσω ενός μέτρου που άρχισε να εφαρμόζεται ήδη από χθες 1η Σεπτεμβρίου 2022!

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η άλλοτε ελεύθερη στάθμευση μοτοσυκλέτας ή σκούτερ θα κοστίζει πλέον 3 ευρώ την ώρα στο κέντρο του Παρισιού και 2 ευρώ στις ευρύτερες περιοχές της πόλης.

Ακόμα πιο εξωφρενικό είναι πως ακόμα και οι κάτοικοι της εκάστοτε γειτονιάς ή περιοχής (ούτε αυτοί την γλιτώνουν!) θα καταβάλλουν 22,50 ευρώ για την ετήσια άδεια, η οποία τους επιτρέπει μειωμένο τιμολόγιο 0,75 € την ημέρα, ώστε να σταθμεύουν νόμιμα το δίτροχό τους!

Η κίνηση εισήχθη ως απάντηση σε «κλιματικά ζητήματα και θέματα δημόσιας υγείας», με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ, καθώς και ορισμένα μοντέλα χαμηλών εκπομπών ρύπων, να εξαιρούνται από τις χρεώσεις.

Ένα είδος μετακίνησης που πάντοτε προτεινόταν ως η πιο πράσινη (κάτι επιστημονικά αποδεδειγμένο) και πιο βολική επιλογή σε σύγκριση με το αυτοκίνητο, τώρα “επιστρέφει στον Μεσαίωνα”.

 

Με τη μετατόπιση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα προς ένα ηλεκτροκινούμενο μέλλον, τώρα ακόμη και οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ που κινούνται με βενζίνη θεωρούνται επιβλαβή για το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι χρεώσεις στάθμευσης θα διασφαλίσουν ότι το Παρίσι θα γίνεται ολοένα ουδέτερο σε ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, έτος για το οποίο έχει ανακοινωθεί  η κατάργηση των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Οι υψηλές χρεώσεις στάθμευσης των δικύκλων – που ανέρχονται στα 37,50 ευρώ για έξι ώρες στην πρώτη ζώνη του Παρισιού δεν έχει πείσει τους Παριζιάνους για τις προθέσεις τους, αφού αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν ακόμα φόρο που μεταμφιέζεται κάτω από μια «πράσινη, οικολογική μάσκα».

Υπολογίζεται ότι 100.000 σκούτερ και μοτοσυκλέτες διέρχονται και σταθμεύουν στο Παρίσι κάθε μέρα. Κάντε την πράξη για να δείτε για τι ποσά μιλάμε σε καθημερινή βάση…

Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι σκουτερίστες και μοτοσυκλετιστές δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα αντιδράσουν με κινητοποιήσεις, οι οποίες συνήθως δεν είναι “τρεις κι ο κούκος”, αλλά μαζικές και μαχητικές. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 20.000 υπογραφές από την Γαλλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (Fédération Française des Motards).

Παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση και θα σας ενημερώσουμε.